Colloquium Τμήματος Πολιτικών Επιστημών
19.00, Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
Αίθουσα 319, 3ος όροφος, κτίριο ΝΟΠΕ
«Η διάκριση μεταξύ ουδετερότητας και τελειοκρατίας στον φιλελευθερισμό: Τι είναι και γιατί έχει σημασία;»
Ο Λεωνίδας Μακρής εξετάζει κριτικά κομβικές έννοιες του φιλελευθερισμού και προσπαθεί να φωτίσει τις διαδρομές από τις ιδεολογικές επεξεργασίες στις πρακτικές εφαρμογές στο πεδίο του πολιτικού.
Η αντιπαραβολή των εννοιών της ουδετερότητας και της τελειοκρατίας στο φιλελευθερισμό και η εν τέλει αντιθετική πολιτικά ερμηνεία τους, είναι εφικτό να έχει χειροπιαστές και πρακτικές επιπτώσεις. Η επισήμανση των υπόρρητων πολιτικών μηνυμάτων που μπορούν οι έννοιες αυτές να φέρουν αλλά και που συστηματικά – συνειδητά ή ασυνείδητα – αποσιωπούνται, μπορεί, επηρεάζοντας το θεωρητικό υπόβαθρο άσκησης πολιτικής, να αποκτήσει επίκαιρο χαρακτήρα με πρακτικό πεδίο εφαρμογής. Τα πλεονεκτήματα του τελειοκρατικού φιλελευθερισμού θα αναδειχθούν κυρίως μέσω της προβολής, της συσχέτισης, καθώς και της στοίχισης συγκεκριμένων επιχειρημάτων του J. S. Mill και του J. Raz και μέσω της αντιπαράθεσής τους με τα αντίστοιχα «ουδετεριστών» όπως ο J. Rawls.
O Λεωνίδας Μακρής εργάζεται ως Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Στρατηγικής και Διοικητικής Αναδιοργάνωσης για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα ΜΜΕ και την Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Leicester καθώς και στην Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Εκπόνησε τη διδακτορική μου διατριβή στη London School of Economics and Political Science (LSE), στο Τμήμα Διακυβέρνησης, με θέμα την τελειοκρατία που χαρακτηρίζει τις φιλελεύθερες θεωρίες του J. S. Mill και του J. Raz. Έχει διδάξει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών) και σε Ιδιωτικά Κολλέγια (DEI και American College of Thessaloniki). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην Πολιτική Θεωρία, την Πολιτική Επικοινωνία, καθώς και την ελληνική πολιτική σκηνή.
Κατηγορία : Συναντήσεις Colloquium