Στο πλαίσιο του προγράμματος πρακτικής άσκησης του Τμήματος πρόκειται να οργανωθεί πείραμα συμμετοχικής διαβουλευτικής διαχείρισης θεμάτων στο Δήμο Θέρμης με τη συνεργασία των δημοτικών αρχών.
Το πείραμα αναφέρεται στην οικοδόμηση ενός δικτύου ροής πολιτικών αποφάσεων διαδραστικού και αλληεπιδραστικού χαρακτήρα. Αποφάσεις πολιτικής που ξεκινούν από την κορυφή (Δημοτικό Συμβούλιο) μεταφέρονται στον ενδιάμεσο θεσμό (Επιτροπή Διαβούλευσης) και μέσω αυτού στους Πολίτες σε τοπικό επίπεδο (Δημοτική Κοινότητα ή/και γειτονιά).
Στο τοπικό επίπεδο η διαβούλευση οργανώνεται με συμβατικές διαδικασίες (λαϊκή συνέλευση ή διαπροσωπική επικοινωνία –caucus) ή/και με διαδραστικές διαδικασίες με τη βοήθεια δικτύων και τη χρήση τεχνολογικών εφαρμογών.
Η διαβούλευση οργανώνεται γύρω από θέμα/θέματα που αναφέρονται σε κεντρικές πρωτοβουλίες. Έχει επιλεγεί το ζήτημα διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων με βάση το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή [http://bit.ly/2xGDrdt] και προβλέπει την εμπλοκή των ΟΤΑ στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων. Έτσι θα επιδιωχθεί η ενεργοποίηση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο για την οργάνωση της διαδικασίας αποφάσεων, όπως και για την ενεργοποίηση τους και την ανάδειξη θεμάτων και αποφάσεων γύρω από κίνητρα (πχ περιορισμό δημοτικών τελών) και απαιτούμενα μέτρα.
Παράλληλα, η ενεργοποίηση σε τοπικό επίπεδο προκαλεί την ανάδειξη τοπικών θεμάτων και προτάσεις πολιτικής από «κάτω» προς τα «πάνω», δηλαδή από το κύτταρο [τοπικό διαμέρισμα ή/και γειτονιά] προς το αποφασιστικό όργανο [δημοτικό συμβούλιο].
Λόγω της μορφής της διαβούλευσης απαιτείται να υπάρξουν διαχειριστές [moderators] που θα έχουν την ευθύνη της διεύθυνσης της συζήτησης. Απαιτείται επίσης η οργάνωση διαδικασίας ενημέρωσης των πολιτών, ευαισθητοποίηση τους για τη συμμετοχή και η άρση της πεποίθησης ότι δεν υπάρχει χώρος συμμετοχής του πολίτη.
Στο προηγούμενο διάστημα αναδείχθηκαν μετά από προσωπικές συνεντεύξεις τοπικά θέματα από τα τοπικά συμβούλια.
Στο διάστημα Νοεμβρίου-Ιανουαρίου θα οργανωθούν:
1. Δειγματοληπτική έρευνα με ερωτηματολόγιο σε τοπικό επίπεδο
2. Ενημερωτική καμπάνια
3. Διαβουλευτική διαδικασία αποφάσεων
4. Πρόταση για πολιτικό δίκτυο αποφάσεων
Στο θέμα αυτό θα απασχοληθούν όσοι και όσες έχουν τώρα το μάθημα «Πρακτική» αλλά είναι ανοικτό για συμμετοχή ως εθελοντική διαδικασία σε όλους τους φοιτητές του τμήματος. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να θεωρηθεί συμμετοχή στο μάθημα «Θέματα εφαρμοσμένης πολιτικής ανάλυσης».
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές την Παρασκευή 20/10 στις 11:00 στην Αίθουσα 3Α για ενημέρωση-συζήτηση σχετικά.
Κατηγορία :