Colloquium Τμήματος Πολιτικών Επιστημών
19.00, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018
Αίθουσα 319, 3ος όροφος, κτίριο ΝΟΠΕ
Θέμα: «Αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα: η οικειοποίηση της τεχνολογίας και του επιστημονικού ιδεώδους στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου»
O «λόγος» σύμφωνα με τον Φουκώ έχει (μεταξύ άλλων) ως αντικείμενο του τους τρόπους που γνώση και κοινωνικές πρακτικές συνυφαίνονται και τις σχέσεις κανονιστικές/εξουσίας που εγγενώς αναφύονται. Η οικειοποίηση και χρήση του λόγου της επιστήμης/τεχνολογίας για τη συγκρότηση ηγεμονικού λόγου είναι μια από τις «τεχνολογίες» που χρησιμοποιεί η εκάστοτε επιστήμη. Ο Βασίλης Μπογιατζής εξετάζει μια τέτοια «στιγμή» στον ελληνικό πολιτικό λόγο του Μεσοπολέμου.
Περίληψη:
Η εισήγηση αυτή πραγματεύεται τους ποικίλους τρόπους οικειοποίησης της ιδεολογίας της επιστήμης και της τεχνολογίας από κορυφαίους πολιτικούς και διανοουμένους κατά την περίοδο του Ελληνικού Μεσοπολέμου. Υποστηρίζει ότι το ζήτημα της τεχνολογικής/επιστημονικής ανάπτυξης, άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνικοπολιτική ανασυγκρότηση και τον νέο πολιτισμικό προσανατολισμό του ελληνικού έθνους-κράτους, το απαραίτητο νέο ξεκίνημα ύστερα και από την εν τοις πράγμασι κατάρρευση της «Μεγάλης Ιδέας», συνέστησε έναν από τους κεντρικούς προβληματισμούς αυτής της κρίσιμης περιόδου. Η προβληματική δεν αφορούσε αποκλειστικά σε κύκλους «ειδημόνων». εκφράστηκε με ιδιαίτερη ένταση και συχνότητα στον δημόσιο λόγο διακεκριμένων πολιτικών και διανοουμένων. Αξιοποιώντας «εργαλεία», μεταξύ άλλων, των Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΣΕΤ) και των Σπουδών Νεωτερικότητας, εξετάζει ομιλίες και κείμενα των Ελευθέριου Βενιζέλου, Ιωάννη Μεταξά, Γιώργου Θεοτοκά, Ηλία Ηλιού, Δημήτρη Γληνού, Κωνσταντίνου Τσάτσου και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, επιχειρώντας να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα: με ποιους τρόπους οι αντιμαχόμενοι αυτοί «λόγοι» οικειοποιήθηκαν την «τεχνολογία»; Πώς προσέλαβαν την ιδέα της «επιστήμης», προκειμένου να τεκμηριώσουν την ανωτερότητα των θέσεων, των σχεδίων και των οραμάτων τους; Πώς συνέδεσαν αυτές τις οικειοποιήσεις με την υπέρβαση των συνθηκών τις οποίες χαρακτήριζαν και όριζαν ως «κρίση», αλλά και με τον «ορθό» μελλοντικό ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό προσανατολισμό του ελληνικού έθνους-κράτους;
Σύντομο βιογραφικό.
Ο Βασίλης Μπογιατζής γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Είναι μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από τις εκδόσεις Ευρασία κυκλοφορεί το βιβλίο του Μετέωρος Μοντερνισμός. Τεχνολογία, Ιδεολογία της Επιστήμης και Πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, 1922-1940 (Αθήνα 2012) και από τις εκδόσεις Ταξιδευτής (Αθήνα 2017) το Αναζητώντας «ιερό καταφύγιο»: ο Αλέξανδρος Δελμούζος και η σύγχρονή του ελληνική διανόηση (με τον Γ. Κόκκινο). γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Είναι μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από τις εκδόσεις Ευρασία κυκλοφορεί το βιβλίο του Μετέωρος Μοντερνισμός. Τεχνολογία, Ιδεολογία της Επιστήμης και Πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, 1922-1940 (Αθήνα 2012) και από τις εκδόσεις Ταξιδευτής (Αθήνα 2017) το Αναζητώντας «ιερό καταφύγιο»: ο Αλέξανδρος Δελμούζος και η σύγχρονή του ελληνική διανόηση (με τον Γ. Κόκκινο).
Κατηγορία : Συναντήσεις Colloquium