Colloquium Τμήματος Πολιτικών Επιστημών
Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018
Αίθουσα 319 (Κτίριο ΝΟΠΕ, 3ος όροφος) 18:30μμ
Θέμα: Understanding Ideological Change in Britain: Corbyn, BREXIT, and the British Election Studies Expert Surveys
Καθηγητής Hermann Schmitt, Πανεπιστήμιο του Mannheim της Γερμανίας και Πανεπιστήμιο του Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου
Ο Καθηγητής Hermann Schmitt παρουσιάζει τη μελέτη του (σε συνεργασία με τον Thomas Loughran από το Πανεπιστήμιο του Manchester) με θέμα μια ενδελεχή σκιαγράφηση του ιδεολογικού χώρου στη Μ. Βρετανία, με κεντρικό ερευνητικό ερώτημα τη διερεύνηση των ιδεολογικών προτιμήσεων και προτεραιοτήτων των πολιτικών κομμάτων από το 2014 έως και το 2017.Η μελέτη στηρίζεται στην επεξεργασία δεδομένων από τις έρευνες εμπειρογνωμόνων της βρετανικής πολιτικής σκηνής του ιστορικού ερευνητικού δικτύου British National Election Studies (BES), στο οποίο είναι και βασικός ερευνητής. Αυτές οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν το 2014, 2015 και 2017 ως συμπληρωματικές των μετεκλογικών ερευνών του BES και τα αποτελέσματά τους είναι διαθέσιμα (http://www.britishelectionstudy.com/data-objects/expert-survey-data/).
Οι εμπειρογνώμονες βαθμολόγησαν τα εφτά σημαντικά βρετανικά κόμματα σε μια σειρά από κλίμακες στάσεων και δημοσίων πολιτικών. Σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων για το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο επιχειρείται μια ανάλυση του ιδεολογικού χώρου με διττό ερευνητικό στόχο. Αφενός αναλύεται ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο οι εμπειρογνώμονες έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές στις τοποθετήσεις των βρετανικών κομμάτων κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου για τη βρετανική εκλογική πολιτική σκηνή και τον βαθμό που όντως αυτές έχουν συμβεί. Η ανάλυση εστιάζεται σε τέσσερις βασικές διαστάσεις του ιδεολογικού χώρου: αριστερά-δεξιά, οικονομική αριστερά-δεξιά, φιλελευθερισμός-αυταρχισμός και κοινοτισμός-κοσμοπολιτισμός. Αφετέρου η εμπειρική ανάλυση στοχεύει να ανιχνεύσει τη λανθάνουσα δομή κομματικών τοποθετήσεων και να εντοπίσει τις μορφές συσχέτισης των ιδεολογικών διαστάσεων, καθώς και πως αυτές έχουν μετασχηματιστεί διαχρονικά. Απώτερος στόχος της μελέτης τους είναι να συμβάλει σε μια τεκμηρίωση των αλλαγών των θέσεων των βρετανικών πολιτικών κομμάτων και στην ανάλυση της δομής του ιδεολογικού χώρου σε βάθος χρόνου.
Σχολιασμός: Θόδωρος Χατζηπαντελής και Ευτυχία Τεπέρογλου
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ HERMANN SCHMITT
Ο Hermann Schmitt είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στα Πανεπιστήμια του Mannheim της Γερμανίας και του Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2011 έως και το 2017 κατείχε την έδρα «Electoral Politics» στο Πανεπιστήμιο του Manchester, ενώ από το 1999 έως και το 2008 δίδαξε και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Michigan (1996-7), Science Po Paris (2001-2), Australian National University (2003), IAS στη Βιέννη (2005) και Universidad Autonoma de Madrid (2008). Η ερευνητική του δραστηριότητα τον κατατάσσει στους κορυφαίους επιστήμονες του γνωστικού πεδίου της πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς. Από το 1991 είναι ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστήμιου του Mannheim (Mannheimer Zentrum für Europäische Sozialforschung). To 1979 ίδρυσε το ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης των Ευρωεκλογών (European Election Study), το οποίο και συντονίζει μέχρι σήμερα. Από το 2002 διατελεί διευθυντής του προγράμματος μελέτης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων των κομμάτων (Euromanifestos Project), ενώ από το 2005 είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής διεξαγωγής των Ευρωβαρόμετρων. Το 2006 ίδρυσε το παγκόσμιο δίκτυο μελέτης των υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων (Comparative Candidate Survey). Από το 2013 εντάχθηκε στην κύρια ερευνητική ομάδα του British National Election Study (BES).
To έργο του έχει συνδεθεί στο επιστημονικό πεδίο της εκλογικής ανάλυσης κυρίως αλλά όχι και αποκλειστικά με τη διατύπωση και ανάπτυξη της θεωρίας των εκλογών «δεύτερης τάξης». Πρόκειται για ένα θεωρητικό υπόδειγμα το οποίο και έγραψε σε συνεργασία με τον Karlheinz Reif περίπου πριν από τρεις δεκαετίες, ένα χρόνο μετά την πρώτη άμεση εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίες διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 1979 και το οποίο δημοσιεύτηκε σε ένα ειδικό τεύχος του European Journal of Political Research. Έκτοτε είναι η βασικότερη θεωρία μελέτης αυτών των εκλογών. Το συγγραφικό του έργο διαπραγματεύεται θέματα όπως τη δημοκρατία, την αντιπροσώπευση, την πολιτική συμμετοχή, τη νομιμοποίηση της πολιτικής εξουσίας, τη μελέτη των πολιτικών ελίτ και γενικότερα την εκλογική συμπεριφορά στο ευρύτερο επίπεδο διερεύνησης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο είναι ογκώδες και πολύπλευρο. Έχει εκδώσει τα βιβλία Politische Repräsentation in Europa. Eine empirische Studie zur Interessenvermittlung durch allgemeine Wahlen, Frankfurt: Campus (2001), Das Parteiensystem der Bundesrepublik. Eine Einführung aus politiksoziologischer Perspektive. Hagen: Fernuniversität (1987) και Neue Politik in alten Parteien. Opladen: Westdeutscher Verlag (1987). Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στα επιστημονικά περιοδικά Electoral Studies, European Journal of Political Research, European Union Politics, Journal of European Integration, Scandinavian Political Studies, South European Society and Politics και West European Politics. Επίσης, έχει μεταξύ άλλων επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Political Representation and Legitimacy in the European Union (1999), Oxford University Press με Jacques Thomassen, European Parliament Elections after Eastern Enlargement (2010), Routledge, Political Leaders and Democratic Elections (2011), Oxford University Press με Kees Aarts και André Blais, The 2014 European Parliament Election in Southern Europe (2016), Routledge με Eftichia Teperoglou, Economic Crisis and Institutional Innovation (2016), (special Issue Electoral Studies) με Robert Rohrschneider, ενώ είναι υπό διαδικασία έκδοσης ο συλλογικός τόμος The True European Voter. Assessing the Contextual Nature of Voting in Europe με Cees van der Eijk και Paolo Segatti
Email: hermann.schmitt@mzes.uni-mannheim.de
Κατηγορία : Συναντήσεις Colloquium