Colloquium Τμήματος Πολιτικών Επιστημών
Παρασκευή 25/01/2019, 19.00
Αίθουσα 319, 3ος όροφος, κτίριο ΝΟΠΕ
Θέμα: Η αυτοκρατορία καταρρέει: Παγγερμανισμός, χριστιανοσοσιαλισμός και σιωνισμός στη Βιέννη του 1900
Περίληψη
Τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο πάλαι ποτέ κραταιός φιλελευθερισμός στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία βάλλεται από μια σειρά μαζικών κινημάτων: τον παγγερμανισμό, τον τσέχικο εθνικισμό, τη σοσιαλδημοκρατία, τον χριστιανοσοσιαλισμό και τον σιωνισμό. Η «εποχή της ασφάλειας» βαδίζει προς το τέλος της και ο μόνος συνδετικός κρίκος που διατηρεί ακόμα υπό έλεγχο τις φυγόκεντρες δυνάμεις φαίνεται να είναι ο γηραιός Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο οποίος κυβερνάει την αχανή μοναρχία του από το 1848.
Η πολυεθνοτική Αψβουργική Αυτοκρατορία θα διαλυθεί μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δύο μόλις χρόνια μετά το θάνατο του 86χρονου Αυτοκράτορα, που κυβέρνησε τη χώρα επί 68 ολόκληρα χρόνια. Ο θάνατός του ορίζει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, την οποία σπεύδουν να περιγράψουν συγγραφείς, διανοούμενοι και καλλιτέχνες σε μια σειρά από αυτοβιογραφίες που εκδίδονται την περίοδο του Μεσοπολέμου. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, που θα βρει την Αυστρία και πάλι στην πλευρά των ηττημένων, θα σηματοδοτήσει τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό του βιεννέζικου εβραϊσμού και θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα αυτοβιογραφιών, που συμβάλλουν στη δημιουργία του μύθου της ειδυλλιακής αυτοκρατορικής Βιέννης.
Η παρουσίαση αυτή, που αντλεί υλικό τόσο από τις ιστορικές πηγές όσο και από ένα εκτενές corpus 40 αυστριακών αυτοβιογραφιών, θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει την ταραγμένη πολιτικά εποχή της βιεννέζικης μπελ επόκ και τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της, εστιάζοντας παραδειγματικά στον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ και στον αμφιλεγόμενο, αλλά χαρισματικό ιδρυτή των χριστιανοσοσιαλιστών Δρ. Karl Lueger, τον επονομαζόμενο και «αστό αυτοκράτορα».
Η Τατιάνα Λιάνη έχει σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία και Συγκριτική Γραμματολογία στο Α.Π.Θ. και στη Freie Universität Berlin. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο Α.Π.Θ με υποτροφία του ΙΚΥ και τη μεταδιδακτορική της έρευνα με θέμα «Η πρόσληψη του βιεννέζικου μοντερνισμού στο ελληνικό θέατρο» στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. με υποτροφία αριστείας της Επιτροπής Ερευνών. Έχει διδάξει στο διατμηματικό μεταπτυχιακό «Μετάφραση και Διερμηνεία» του Α.Π.Θ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ από το 2014 διδάσκει στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον γερμανόφωνο πολιτισμό και την πρόσληψή του στην Ελλάδα, σε ζητήματα συγκριτικής γραμματολογίας στη λογοτεχνία και το θέατρο, στην πολιτισμική εικονολογία, στον αυτοβιογραφικό λόγο και τις σπουδές μνήμης (memory studies) και σε ζητήματα μεταφρασεολογίας. Σχετικά άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει μεταφράσει και επιμεληθεί βιβλία και θεατρικά έργα από τη γερμανική γλώσσα (Μπρεχτ, Ρίλκε, Τσβάιχ κα). Από το 2003 είναι υπεύθυνη της Σειράς Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Ροές.
Κατηγορία : Συναντήσεις Colloquium