Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τον μεσογειακό χώρο στη σύγχρονη εποχή, αποτυπώνοντας τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε συγκριτικό επίπεδο. Το μάθημα αρχικά εισάγει περιληπτικά την γεωγραφική οριοθέτηση του μεσογειακού χώρου, την ανάπτυξη και επαφή των διαφόρων πολιτισμών καθώς και τις τρεις κύριες μονοθεϊστικές θρησκείες που επικρατούν (Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός, Ισλάμ).
Έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία και ανάπτυξη των λιμανιών της ανατολικής Μεσογείου (Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Βηρυτός) από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Στη σύγχρονη εποχή εξετάζεται η παρουσία των ισχυρών δυνάμεων και η διπλωματική ισορροπία των συσχετισμών (εμφύλιος στη Συρία). Η προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο θα εξεταστεί μέσα από το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.
Καλούνται οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το μάθημα της Ανατολικής Μεσογείου, να προσέλθουν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στις 09.00
στην αίθουσα Β. Στο εισαγωγικό μάθημα θα αναπτυχθεί ο τρόπος διδασκαλίας, η προσέγγιση και τα ιστορικά και πολιτικά φαινόμενα που θα εξεταστούν”.
Ο διδάσκων
Ανδρέας Μπουρούτης
Κατηγορία :