ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
Θεσσαλονίκη, Τρίτη 14 Μαΐου 2019
Μετά τον απαράδεκτο θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με το μάθημα επιλογής «Θεωρίες για τον ολοκληρωτισμό», που διδάσκει ο συμβασιούχος (ΕΔΒΜ) συνάδελφος Λεωνίδας Μακρής, και μετά από δυσφημιστικά για το Τμήμα μας δημοσιεύματα, θεωρούμε απαραίτητο να κάνουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
1. Όλα τα μαθήματα του τρέχοντος προγράμματος σπουδών (υποχρεωτικά και επιλογής) έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τη Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Γενικότερα, κανένας Πρόεδρος του Τμήματος δεν είναι ποτέ δυνατόν να θέσει αυθαίρετα στο πρόγραμμα σπουδών οποιοδήποτε μάθημα της αρεσκείας του, εάν προηγουμένως αυτό δεν εγκριθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος.
2. Η Συνέλευση του Τμήματος αναθέτει τη διδασκαλία των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών στα μέλη ΔΕΠ, αλλά και στους εκλεγμένους διδάσκοντες με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ανάλογα με την ειδικότητά τους και τις ανάγκες του Τμήματος. Σύμφωνα με τον νόμο, η διδασκαλία αυτή είναι αυτοδύναμη. Αυτό σημαίνει ότι το syllabus του μαθήματος το διαμορφώνει αποκλειστικά εκείνος στον οποίο η Συνέλευση ανέθεσε την αυτοδύναμη διδασκαλία. Αυτός είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο του μαθήματος, τον τρόπο διδασκαλίας και εκμάθησης, τον τρόπο αξιολόγησης, τα προτεινόμενα εγχειρίδια, την προτεινόμενη βιβλιογραφία και οτιδήποτε άλλο αφορά στο μάθημα. Οι φοιτητές και οι διδάσκοντες πρέπει να έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση στο syllabus του μαθήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, ο συμβασιούχος συνάδελφος Λεωνίδας Μακρής κινήθηκε μέσα στο ακαδημαϊκό πλαίσιο λειτουργίας που έθεσε το Τμήμα.
3. Δεν υπάρχει καταστατικό έγγραφο υπεράνω του syllabus, που να υποδεικνύει στον υπεύθυνο διδάσκοντα τι πρέπει να διδάξει και πώς πρέπει να το διδάξει ή να το αξιολογήσει. Δεν υπάρχει θεσμός επιθεωρητή. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτόκλητοι επιθεωρητές, που εισβάλλουν απρόσκλητοι στα μαθήματα των διδασκόντων, υποδεικνύοντάς τους πώς πρέπει να κάνουν το μάθημα. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ηθικά και ακαδημαϊκά απαράδεκτες και δεν αρμόζουν στα ΑΕΙ μιας δημοκρατικής πολιτείας. Το πανεπιστημιακό κίνημα των φοιτητών και των διδασκόντων αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου από τις έξωθεν παρεμβάσεις της αστυνομίας. Κατά μείζονα λόγο, έχουμε καθήκον να καταδικάσουμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο κάθε απόπειρα εσωτερικής αστυνόμευσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας των διδασκόντων από οπουδήποτε και αν προέρχεται.
4. Είναι αδιανόητο να γίνεται παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρύτανη για μάθημα που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος. Ο Πρύτανης δεν έχει καμία αρμοδιότητα και δεν επιτρέπεται να κρίνει αν ένα μάθημα πρέπει ή δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών. Είναι επικίνδυνο για την ακαδημαϊκή ελευθερία να τον αναγορεύουμε σε επιδιαιτητή και να επιζητούμε την παρέμβασή του. Όποιος έχει αντίρρηση για κάποιο μάθημα ή για το περιεχόμενό του μπορεί να κάνει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη εισήγηση στην επιτροπή προγράμματος σπουδών που υπάρχει στο Τμήμα, και αν αυτή κρίνει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα μπορεί να παραπέμψει το θέμα στη Συνέλευση του Τμήματος για να αποφασίσει. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει μόνον εάν κάποιος συνάδελφος προάγει στο μάθημά του φασιστικές, ναζιστικές ή ρατσιστικές ιδέες. Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται εντελώς απίθανο, αν όχι αδύνατο, δεδομένου ότι οι διδάσκοντες εκλέγονται με εμπεριστατωμένη και καλά τεκμηριωμένη αξιολόγηση του δημοσιευμένου έργου τους και του δημοκρατικού ήθους τους, μέσα από τις αυστηρά αξιοκρατικές και δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
5. Από την ίδρυσή του και την αρχή της λειτουργίας του, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της πλήρους ακαδημαϊκής ελευθερίας των διδασκόντων, ενώ παράλληλα διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού την ακαδημαϊκή του αυτονομία και αποστολή. Οι κατά καιρούς διατελέσαντες Πρόεδροι, όπως και ο σημερινός, απέφυγαν επιμελώς να εργαλειοποιήσουν το Τμήμα και να το εντάξουν σε κομματικές αντιπαραθέσεις και διαμάχες. Οφείλουμε όλοι μας να συνεχίσουμε αυτήν την εξαιρετική παράδοση, θέτοντας πάντα την ακαδημαϊκή μας αυτονομία και την ακαδημαϊκή μας υπόσταση και αποστολή πάνω από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα ή κομματική στράτευση.
Κατηγορία :