Το Τμήμα αναπτύσσει πληθώρα δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου τόσο εντός του ακαδημαϊκού πεδίου όσο και στο επίπεδο της ευρύτερης δημοσιότητας, συνεργαζόμενο με κοινωνικούς και πολιτισμικούς φορείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω μερικές από τις σημαντικότερες δραστηριότητες
24/1/2020: Ημερίδα του Colloquium Η άκρα δεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: ζητήματα ταυτότητας, ρατσισμού και οικονομικής κρίσης
Ομιλητές:
Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο: Η ευρωπαϊκή άκρα δεξιά σε ανοδική τροχιά: πολιτισμικές αντιδράσεις και οικονομικοί φόβοι.
Νικόλας Σεβαστάκης, Καθηγητής, AΠΘ: Για τις (ακρο)δεξιές ‘πολιτικές της ταυτότητας’. Ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν.
Θωμάς Σιώμος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, ΑΠΘ: Ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής»: ακροδεξιός λόγος, κρίση και βιο-πολιτικές προκείμενες στο όριο μεταξύ εθνικισμού και λαϊκισμού.
Ημερίδα: «Προς μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Προκλήσεις και επιπτώσεις για την Ε.Ε. και την Ελλάδα»
Θεσσαλονίκη Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017
Ποιός είναι ο ρόλος της Ελλάδας σε μία Ευρώπη που διαρκώς εξελίσσεται; Πώς βλέπει η χώρα τις προτάσεις αναμόρφωσης ή και επανίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν; Ποιό είναι το σχέδιο του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας και σε τι βαθμό μπορεί αυτό να υλοποιηθεί; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τα δύο πάνελ των ομιλητών κατά τη διάρκεια της ημερίδας.
Ομιλητές
Κώστας Δουζίνας, βουλευτής, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) της Βουλής,
Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας
Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής (Ποτάμι).
Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πέτρος Στάγκος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, ΝΑΤΟ
ΣΠΙΝΟΖΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ημερίδα προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Γεράσιμου Βώκου
Θεσσαλονίκη 20 Ιουνίου 2017
Spinoza and Contemprorary Political Philosophy
Κύριοι ομιλητές του συμποσίου:
· Etienne Balibar, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris X
· Pierre Francois Moreau, Καθηγητής Φιλοσοφίας στην ENS de Lyon
· Kiarina Kordela, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Macalester College
· Γεράσιμος Βώκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιδιαίτερη μνεία μπορεί να γίνει στο επιστημονικό διήμερο συνέδριο, με τίτλο «Ελλάδα, 1967‐1974: Η Δικτατορία», που οργανώθηκε το 2007 σε συνεργασία με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Μελέτης Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967‐1974, και με την χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το Τμήμα μετακαλεί, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αξιόλογους συναδέλφους από το εξωτερικό για ομιλίες και ερευνητική συνεργασία. Ενδεικτικά, είναι δυνατόν να αναφερθούν η ομιλία του καθηγητή των Πανεπιστημίων Essex & Northwestern, Ernesto Laclau, με θέμα «Πολιτικός λόγος και κοινωνικοί ανταγωνισμοί», που έλαβε χώρα τον Μάϊο του 2008.
Επίσης η επιστημονική επίσκεψη του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Waikato της Νέας Ζηλανδίας Patrick Barrett τον Νοέμβριο‐Δεκέμβριο του 2008, η ομιλία του καθηγητή του πανεπιστημίου Παρίσι 8, Jacques Rancière, με τίτλο «Τι μπορεί να σημαίνει η δημοκρατία σήμερα;» τον Ιανουάριο του 2011.
Το Τμήμα έχει, εξάλλου, φιλοξενήσει ή (συν)διοργανώσει και τις ακόλουθες δραστηριότητες: συνάντηση ερευνητικού έργου του EarlyStatistics Network (14 και 15‐7‐2007), ημερίδα με την ευκαιρία της λήξης του Προγράμματος της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών για το 2005‐07 (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ‐ Τοπικά Συμβούλια Νέων) (9‐12‐2007), ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών ‐ IAPSS, «Εάν κυβερνούσα τον κόσμο: Το μέλλον της διακυβέρνησης στον 21ο αιώνα» (5 έως 11‐5‐2008), συνέδριο σε συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών, «Ο εμφύλιος στις Πρέσπες» (8 και 9‐11‐2008), επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Η οικονομία της Κατοχής και η τύχη των εβραϊκών περιουσιών» (22 έως 23‐5‐2009), συνάντηση της Ομάδας για τη Μελέτη της Ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας (25‐5‐2009), συνάντηση ερευνητικού προγράμματος COST με τίτλο «The True European Voter» (14 έως 17‐10‐2009), 1ο συνέδριο νέων διδακτόρων με τίτλο «Η σύγχρονη έρευνα στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (12‐1‐2010), ημερίδα με τίτλο «Η ανάλυση λόγου στην Ελλάδα» (12‐2‐2010), μεταπτυχιακό εργαστήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Essex και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Commanded Enjoyment and the Spirits of Capitalism: Aesthetics, Politics and Critique» (17 και 18‐3‐2010), 6ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικού Marketing σε συνεργασία με την Εταιρεία Δημόσιων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος (24 και 25‐9‐2010). Επίσης, μέλη ΔΕΠ του Τμήματος συμμετείχαν στην ίδρυση του διεπιστημονικού δικτύου «Θρησκεία και Πόλις» που δραστηριοποιείται στο ΑΠΘ για τη μελέτη των πολιτικών και πολιτισμικών διαστάσεων του θρησκευτικού φαινομένου, με την διοργάνωση σεμιναρίων, ομιλιών, κλπ.
Αποσκοπώντας στην επαφή του ακαδημαϊκού λόγου με το ευρύτερο κοινό της πόλης, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ξεκίνησε από το ακαδημαϊκό έτος 2009‐10 κύκλο διαλέξεων με τίτλο «Τέχνη και Πολιτική», που φιλοξενήθηκαν στις αίθουσες του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της ΕΔΟΘ και στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Συγκεκριμένα, έλαβαν χώρα οι εξής ομιλίες:
Νίκος Χουρμουζιάδης, «Τραγωδία και πολιτική» (20‐11‐2009)
Νικόλας Σεβαστάκης, «Ποιητική της ιστορίας και μεταφυσική της καθημερινότητας στον Γιάννη Ρίτσο» (29‐1‐2010)
Βασίλης Παπαβασιλείου, «Θέατρο και πολιτική» (18‐3‐2010)
Δημήτρης Δημητριάδης, «Ο πόνος ως πόλη» (16‐4‐2010)
Τζίνα Πολίτη, «Ο αφηγητής ως μετωνυμία της πολιτικής στο μυθιστόρημα» (7‐5‐2010)
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την οργάνωση διημερίδας με τίτλο «Μουσική και πολιτική στη Ρωσία του 20ου αιώνα» σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και την πολύτιμη βοήθεια της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Μέσα από διαλέξεις, μουσικές παρεμβάσεις και συζητήσεις τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στη μουσική δημιουργία και την τεχνολογία της στη σοβιετική και μετασοβιετική περίοδο και την επίδραση στο δυτικό κόσμο. Συμμετείχαν διαπρεπείς Ρώσοι μουσικολόγοι και ιστορικοί (Ούχωφ, Μιτροπόλσκι, Σμιρνώφ, Ψέλκινα). Στο επίκεντρο του διημέρου βρέθηκε η μουσικός και μουσικολόγος Λύδια Κάβινα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το Θέρεμιν, το πρώτο ηλεκτρονικό όργανο στην ιστορία. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στον χώρο δοκιμών της ΚΟΘ στις 8 και 9‐10‐2010.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το Τμήμα μας συνέχισε την πολύπλευρη συνεργασία του με κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς και πολιτιστικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται οι κυριότερες εκδηλώσεις στις οποίες υπήρξε οργανωμένη και θεσμοθετημένη εμπλοκή του Τμήματος, πέρα από τις αναρίθμητες ομιλίες, παρεμβάσεις και άλλες δραστηριότητες που πραγματοποίησαν τα στελέχη του μεμονωμένα:
1. Συνεργασία, με τον θεσμό των Κύκλων Διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν οι εξής διαλέξεις από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος:
11/1/2012: Άρης Στυλιανού, «Σπινόζα: ζωή και θάνατος».
25/1/2012: Νικόλας Σεβαστάκης, «Ο φιλόσοφος και ο διανοούμενος: δύο αντιθετικοί όροι;».
22/2/2012: Γεράσιμος Βώκος, «Μισέλ Φουκώ: επιμέλεια εαυτού».
29/10/2012: Άρης Στυλιανού, «Κοινωνικό Συμβόλαιο και κοινωνική συνοχή».
12/11/2012: Γιώργος Δουράκης, «Ρωγμές στην κοινωνική συνοχή: κατανοώντας την ‘κρίση’ από την πλευρά της Πολιτικής Οικονομίας».
26/11/2012: Αλέξανδρος Κιουπκιολής, «Προχωρώντας πέρα από τον καπιταλισμό εδώ και τώρα: οικοδομώντας ανταγωνιστικές ουτοπίες».
03/12/2012: Κάρολος-Ιωσήφ Καβουλάκος, «Διερευνώντας την εναλλακτικότητα των νέων μορφών ανταλλακτικής οικονομίας».
20/2/2013: Άρης Στυλιανού, «Η φιλοσοφία μέσα στην κρίση».
06/3/2013: Γεράσιμος Βώκος, «Οι Άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ: σκέψεις για την κρίση».
13/3/2013: Γιάννης Σταυρακάκης, «Πνεύματα της κρίσης: Ηθική, πολιτική και οικονομία».
24/4/2013: Νικόλας Σεβαστάκης, «Ηθικές της κρίσης».
2. Το Τμήμα συμμετείχε στους κύκλους επιμορφωτικών σεμιναρίων για δημοσιογράφους, που προετοιμάστηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
3. Συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Τμήματος στο «Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας» (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2013).
4. Σταθερά υψηλή παραμένει η συμμετοχή πολλών μελών ΔΕΠ του Τμήματος σε εκδηλώσεις της ετήσιας Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής πρόσφατες συμμετοχές:
24/5/2012: Βώκος και Στυλιανού, ομιλητές σε εκδήλωση παρουσίασης του περιοδικού φιλοσοφικών βιβλιοκρισιών «Κριτικά».
27/5/2012: Σταυρακάκης, ομιλητής στην εκδήλωση «Κριτική συζήτηση, ερμηνεία, κήρυγμα: Τρεις μορφές προσέγγισης του βιβλικού λόγου», με αφορμή τις τελευταίες εκδόσεις του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»: Η μεσσιανική ιδέα και οι μεταμορφώσεις της – συλλογικό, Από την Παλαιά Διαθήκη ως τους πολιτικούς μεσσιανισμούς του 20ού αιώνα του Σάββα Αγουρίδη, Υπόμνημα στην επιστολή του Αγίου Ιακώβου – συλλογικό.
19/5/2013: Στυλιανού, ομιλητής στη σε τιμητική εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον Δ. Ν. Μαρωνίτη.
17/5/2013: Πανταζόπουλος, ομιλητής στην εκδήλωση «Λαϊκισμός και Πολιτικός Εξτρεμισμός στην Ελλάδα της Κρίσης» – παρουσίαση των βιβλίων, Ο νέος εθνικολαϊκισμός του Pierre Andre Taguieff και Ο αριστερός εθνικολαϊκισμός 2008-2013. Από την “εξέγερση” του Δεκέμβρη, τους “Αγανακτισμένους” και τις εκλογές του 2012 μέχρι το νέο κυπριακό ζήτημα του Ανδρέα Πανταζόπουλου.
8/5/2015: Σταυρακάκης & Κιουπκιολής, συζήτηση «Λαϊκισμός και Δημοκρατία».
5. Σταθερή επίσης παραμένει η προσφορά μελών του Τμήματος στην κοινωνία μέσω της στελέχωσης σημαντικών δημόσιων θεσμών όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπους οι κκ. Στυλιανού και Δώδος υπηρετούν ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΔΣ αντίστοιχα (2015).
6. Σημαντική εξακολουθεί να είναι η προσφορά του Τμήματος προς την κοινωνία, μέσω την ενημέρωσης και του προβληματισμού του κοινού γύρω από κοινωνικά και πολιτικά θέματα της επικαιρότητας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της πυκνής αρθρογραφίας πολλών μελών ΔΕΠ του Τμήματος στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και της συμμετοχής τους σε ραδιοφωνικές/τηλεοπτικές εκπομπές και άλλες εκδηλώσεις.
7. Είναι επίσης σημαντική η συνεισφορά του Τμήματος στην ανάδειξη της πολιτικής παιδείας στη μέση εκπαίδευση μέσω της συμμετοχής μελών του σε εκδηλώσεις της ΠΕΝΠΕ και των φοιτητών του Τμήματος σχετικά.