Διδάσκοντες:
Faculty Instructor:
ECTS:
Κωδικός Μαθήματος:
Code:
Κύκλος / Επίπεδο:
Cycle / Level:
Υποχρεωτικό / Επιλογής:
Compulsory / Optional:
Περίοδος Διδασκαλίας:
Teaching Period:
Περιεχόμενο Μαθήματος:
Course Content:
Το μάθημα αυτό είναι μάθημα επιλογής του εαρινού εξαμήνου και παραδίδεται και εξετάζεται στα αγγλικά για φοιτητές του Τμήματος, φοιτητές άλλων τμημάτων του Α.Π.Θ. και φοιτητές που βρίσκονται σε προγράμματα ανταλλαγής ERASMUS. Ασχολείται με την ανάλυση του θεσμικού πλαισίου και του πλαισίου διαμόρφωσης πολιτικών στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα ασχολείται με την αλληλεπίδραση και αμοιβαία διασύνδεση ανάμεσα στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ένωσης αλλά και στη δυναμική που αναπτύσσεται ανάμεσα στην Ένωση και τα κράτη μέλη, στην Ένωση και το εξωτερικό της περιβάλλον, καθώς και ανάμεσα στη διακυβερνητική και την υπερεθνική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εξετάζει κατά πόσον μπορούμε να μιλούμε για ένα διακριτό ενωσιακό πολιτικό σύστημα – ιδίως μετά την θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβώνας – και αναλύει τα κύρια χαρακτηριστικά του. Επιπλέον εστιάζει σε ορισμένα ζητήματα που κυριαρχούν σήμερα στη συζήτηση στο εσωτερικό της Ένωσης: το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης υπό το φως της πρόσφατης “τριπλής κρίσης” (Ευρωζώνη, Brexit, μετασναστευτικό), τα γεωγραφικά και πολιτικά όρια της Ένωσης, την έννοια και τα χαρακτηριστικά της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς και το ζήτημα της λαϊκής νομιμοποίησης και της Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το μάθημα παρέχεται υπό μορφή θεματικών σεμιναρίων. Οι φοιτητές οφείλουν να προετοιμάζονται εκ των προτέρων για το μάθημα. Το μάθημα απαιτεί ισχυρό στοιχείο συμμετοχής των φοιτητών οι οποίοι οφείλουν να μετέχουν στη συζήτηση, να ετοιμάζουν εργασίες και να καθοδηγούν την πορεία του μαθήματος. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και η τελική βαθμολογία αποτελεί συνδυασμό της παρουσίας, συμμετοχής, παρουσίασης εργασιών και της τελικής εξέτασης.
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Learning Outcomes:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα:
– έχουν πλήρη γνώση των διαφόρων δρώντων στην διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης
– μπορούν να αναλύσουν επαρκώς τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ και να κατανοήσουν σωστά τους παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.
– αντιλαμβάνονται την δυναμική της ενοποίησης
– έχουν βελτιώσει την ενεργητική και παθητική, προφορική και γραπτή, χρήση της αγγλικής γλώσσας.
Βιβλιογραφία:
Bibliography:
- Sten Berglund- Joakim Ekman – Henri Vogt – Frank Aarebrot: The Making of the European Union: Foundations, Institutions And Future Trends (Hardcover).
- Edward Elgar publishing house ltd, Cheltenham, 2006.
- Liesbet Hooghe – Gary Marks: Multi-Level Governance and European Integration. Rowman & Littlefield, Lanham, Maryland, 2001.
- John McCormick Understanding the European Union: A Concise Introduction, 4th Edition. Palgrave Macmillan, May 2008.
- Neill Nugent: The government and politics of the European Union. The European Union Series. 8th edition. Palgrave Macmillan, 2017.
- John Peterson – Michael Shackleton (eds.): The Institutions of the European Union (New European Union Series) (Paperback). Oxford University Press, London, 2006.
- Andreas Staab: The European Union Explained: Institutions, Actors, Global Impact. Indiana University Press, 2009.
- Loukas Tsoukalis: In Defence of Europe – Can the European Project Be Saved? Oxford University Press, New York, 2016.
- William Wallace, Helen Wallace, and Mark Pollack (eds.): Policy-Making in the European Union (The New European Union Series). 6th edition. Oxford University Press, London, 2010.
- Antje Wiener, Thomas Diez (eds.): European Integration Theory. Oxford University Press, London, 2009.