Διδάσκοντες:
Faculty Instructor:
ECTS:
Κωδικός Μαθήματος:
Code:
Κύκλος / Επίπεδο:
Cycle / Level:
Υποχρεωτικό / Επιλογής:
Compulsory / Optional:
Περίοδος Διδασκαλίας:
Teaching Period:
Περιεχόμενο Μαθήματος:
Course Content:
Έχοντας εξοικειωθεί οι φοιτήτριες/τες στο προηγούμενο εξάμηνο με βασικά εννοιολογικά ζητήματα του κλάδου της Πολιτικής Επιστήμης, βασικός στόχος του μαθήματος του Β’ εξαμήνου της Πολιτικής Συμπεριφοράς είναι να γνωρίσουν το εύρος και το γνωστικό βάθος της Πολιτικής Επιστήμης μέσα από την ανάλυση διαφορετικών πλευρών του πολιτικού φαινομένου. To μάθημα στοχεύει να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη προσέγγιση της πολιτικής ανάλυσης με κεντρικό άξονα τη διάκριση ανάμεσα στις συμβατικές και μη συμβατικές μορφές πολιτικής συμπεριφοράς.
Σειρά μαθημάτων εστιάζεται στη μελέτη των πολιτικών κομμάτων και κομματικών συστημάτων, όσο και στα μοντέλα μελέτης της εκλογικής συμπεριφοράς. Παρουσιάζονται θέματα πολιτικής κουλτούρας και επικοινωνίας, του ρόλου των ομάδων πίεσης και των μη συμβατικών μορφών πολιτικής δράσης. Το μάθημα πλαισιώνεται και από τη θεματική της μελέτης της αποχής και της κρίσης νομιμοποίησης στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, οι θεματικές ενότητες του μαθήματος είναι:
Θεωρητικές προσεγγίσεις στη μελέτη της πολιτικής συμπεριφοράς: Βασικά ρεύματα και υποδείγματα
Τυπολογία κομμάτων και κομματικών συστημάτων
Ο θεσμός των εκλογών
Μοντέλα εκλογικής συμπεριφοράς και ανάλυση της εκλογικής μεταβλητότητας
Συμβατικές μορφές πολιτικές συμμετοχής και το ζήτημα της εκλογικής αποχής
Κοινωνικά κινήματα και μη συμβατικές μορφές συμμετοχής
Πολιτική κουλτούρα: Κλασικές και νεότερες προσεγγίσεις
Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις: Διαιρετικές τομές και διαστάσεις πολιτικού ανταγωνισμού
Κρίση νομιμοποίησης και δημοκρατικές αξίες στην Ευρώπη των πολλαπλών κρίσεων
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Learning Outcomes:
Mε την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να κατανοήσουν τόσο βασικές έννοιες του κλάδου της Πολιτικής Επιστήμης, όσο και να εξοικειωθούν με την προσέγγιση και ανάλυση διαφορετικών πτυχών του πολιτικού φαινομένου.Επίσης, θα τους προσφέρει τη γνώση των βασικών αρχών αλλά και των τελευταίων εξελίξεων στο γνωστικό αντικείμενο της πολιτικής συμπεριφοράς.
Θα αποκτήσουν ένα θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο μελέτης ποικίλων θεματικών ενοτήτων, οι οποίες και εντάσσονται στο συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο. Τα μαθήματα πλαισιώνονται από εκτενείς αναφορές σε διαφορετικά πολιτικά και εκλογικά συστήματα ανά τον κόσμο, προσφέροντας στους φοιτητές τις βάσεις μιας ευρύτερης επιστημολογικής ανάλυσης της πολιτικής εν γένει.
Βιβλιογραφία:
Bibliography:
- Hague Rod, Harrop Martin, McCormick John (επιμέλεια Παγουλάτος Γιώργος, Παπαγεωργίου Ιωάννης) ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 3η έκδοση, Κριτική, 2020
- Κ. Ελευθερίου (2021) Το Πολιτικό Κόμμα, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Ιδεών και Πολιτικών ΕΝΑ
- Heywood, Andrew (2014) Εισαγωγή στην Πολιτική, 4η Έκδοση, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο
- Roskin, Michael/Cord, Robert/Medeiros, James/ Jones, Walter (2008) Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη, 10η Έκδοση, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη.
- Lowndes, D. Marsh, G. Stoker, επιστ. επιμ. Ανδρέας Γκόφας, Γιώργος Ευαγγελόπουλος (2020) Θεωρία και μέθοδοι της πολιτικής επιστήμης, Εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα
- Garner, R. / Ferdinand, P. , Lawson, S. (2021) Εισαγωγή στην Πολιτική, έκδοση: 4η βρετανικη-1η Κυπριακή, Λευκωσία: ODYSSEUS PUBLISHING LTD
Erasmus:
The course is offered to Erasmus students: please contact the instructor for further information