Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα 212, (2ος όροφος, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιούπολη), και ώρες 18:00 – 21:00 θα πραγματοποιηθεί η 1η συνάντηση του Colloquium του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 με θέμα «Η Πολιτική Βία στην Ελλάδα της Κρίσης». Ομιλήτρια είναι η επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης στο ΕΚΠΑ, Δρ Λαμπρινή Ρόρη.
Η Δρ Λαμπρινή Ρόρη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο της από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μεταπτυχιακά διπλώματα στην Πολιτική Κοινωνιολογία και Δημόσια Πολιτική από το Sciences Po Paris (IEP) και στην Πολιτική και Κοινωνική Επικοινωνία από το Paris 1, στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne, όπου και υποστήριξε το διδακτορικό της (2015). Η διδακτορική της διατριβή εξέτασε πώς η επαγγελματοποίηση της πολιτικής επικοινωνίας επηρέασε την οργανωτική αλλαγή των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως το 2012. Πριν ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήταν Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο (2018-2021), Jean Monnet Fellow στο EUI (2020-2021), Early Career Fellow της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (2018-2019). Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2016-2017) και στο Πανεπιστήμιο Bournemouth, βραβευμένη με EU Marie Curie Intra-European Fellowship (IEF), για το έργο «Social media και η αναζωπύρωση του εθνικισμού στην Ελλάδα» (2015-2017). Η Δρ Ρόρη είναι ο Κύρια Ερευνήτρια του έργου ΕΛΙΔΕΚ «Από τα online συναισθήματα στην offline πολιτική βία : Μία ηλεκτρονική παράβαση» (2024-2026) και συν-ερευνήτρια του έργου ΕΛΙΔΕΚ «Ανίχνευση, παρακολούθηση και σύνδεση διαδικτυακής ρητορικής μίσους με εγκλήματα μίσους εκτός σύνδεσης: DeMoLiSH» (2023-2025). Συντόνισε την Εφαρμογή Συμβούλου Ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 «What2vote.gr» και έχει διατελέσει Κύρια Ερευνήτρια του Ερευνητικού Προγράμματος του LSE «Βία χαμηλής έντασης στην Ελλάδα της κρίσης: στοιχεία από τη ριζοσπαστική δεξιά και τη ριζοσπαστική αριστερά» (2018-2019). Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ECPR της ομάδας για τη μελέτη της πολιτικής βίας. Για αρκετά χρόνια υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Greek Politics Specialist Group Political Studies της Association του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου υπηρέτησε και ως Υπεύθυνη Σχέσεων Τύπου. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για την πολιτική συμπεριφορά στην Ελλάδα (ρητορική μίσους και έγκλημα μίσους, βίαιος εξτρεμισμός και ριζοσπαστικοποίηση, πολιτική συμπεριφορά νέων, ριζοσπαστισμός, κινήματα αγανάκτησης) και την ελληνική διασπορά. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν την κομματική αλλαγή, τις εκλογές, τις προεκλογικές εκστρατείες, την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά στην Ευρώπη, την πολιτική βία. Πριν από τον ακαδημαϊκό χώρο, εργάστηκε στον κλάδο της πολιτικής επικοινωνίας, αντλώντας εμπειρία από τον γαλλικό ιδιωτικό τομέα (Agence Verte, Παρίσι) και την ελληνική κυβέρνηση.
Στην παρουσίαση αυτή θα προσεγγίσει εμπειρικά την πολιτική ‘βία παρουσιάζοντας μια νέα βάση δεδομένων (PVGR) για την πολιτική βία στην Ελλάδα από το 2008 έως το 2019. Θα εξετάσει το δεξιό και τον αριστερό εξτρεμισμό, καταγράφοντας ολόκληρο το φάσμα της βίας χαμηλής έντασης. Θα παρουσιαστούν οι πτυχές της πολιτικής βίας από την πλευρά της πολιτικής προσφοράς, μέσα από μέτρα για τη συχνότητα, την ένταση, την κλιμάκωση και τη γεωγραφική κατανομή. Θα παρουσιάσει επίσης βασικές θεωρίες για τα αίτια της βίας και υποθέσεις τις οποίες ελέγχουμε εμπειρικά. Τέλος θα παρουσιαστεί η οργανωμένη διάσταση της πολιτικής βίας για το διάστημα 2003-2019, προσπαθώντας να ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά της δεύτερης γενιάς αριστερής τρομοκρατίας, αλλά και τη δεύτερη φάση της ακροδεξιάς βίας στη Μεταπολίτευση.
Το Colloquium είναι τακτική δραστηριότητα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στην οποία παρουσιάζονται εισηγήσεις από μέλη της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ και του Τμήματος, αλλά και προσκεκλημένοι ομιλητές από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Colloquium έχει τη μορφή διαλέξεων αλλά και ημερίδων με τη συμμετοχή περισσότερων ερευνητών και συζητητών. Το σεμινάριο φιλοδοξεί να αποτελέσει forum επιστημονικού διαλόγου πάνω στις ποικίλες εκφάνσεις του πολιτικού φαινομένου και των σχέσεων εξουσίας, και έναυσμα κριτικού αναστοχασμού. Επιδιώκει να είναι αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας των προβληματικών και των μεθόδων που αναπτύσσονται στο πεδίο των πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών σε μια ευρύτερη διεπιστημονική προοπτική και για θέματα που παρουσιάζουν ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Απευθύνεται κυρίως στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες του Τμήματος αλλά είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό.
Οργανωτικοί Υπεύθυνοι:
Σεβαστάκης Νικόλαος, Καθηγητής (nsevas@polsci.auth.gr )
Κιουπκιολής Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής (alkioup@polsci.auth.gr)
Οργανωτική υποστήριξη :
Βασιλική Λάζου, ΕΔΙΠ (vlazou@polsci.auth.gr και νlazouv12@gmail.com)
Κατηγορία : Συναντήσεις Colloquium