Το Εργαστήριο Μελέτης της Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 2023 υπηρετεί τις ερευνητικές, εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές ανάγκες που σχετίζονται με τη μελέτη της δημοκρατίας όσον αφορά την αξιακή της θεμελίωση, την ιστορική της εξέλιξη, την εννοιολογική της πλαισίωση και τη θεσμική της αποτύπωση και λειτουργία (διαχρονικά και συγχρονικά). Η μελέτη αυτή επιστρατεύει, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής θεωρίας και της πολιτικής φιλοσοφίας (αρχαίας, κλασικής, νεότερης και σύγχρονης), της ανάλυσης πολιτικού λόγου και της πολιτικής επικοινωνίας, της κριτικής της ιδεολογίας, της μελέτης της αντιπροσώπευσης και του λαϊκισμού, της σύγχρονης κοινωνικής θεωρίας, της θεωρίας των κοινωνικών κινημάτων και της συλλογικής δράσης, της μελέτης των καλλιτεχνικών πρακτικών και του πολιτισμού στη δημόσια σφαίρα, καθώς και των σχέσεων της λογοτεχνίας με την πολιτική. Βασικό ερευνητικό προσανατολισμό του Εργαστηρίου αποτελεί η ανάγκη έδρασης της σύγχρονης πολιτικής έρευνας σε σαφείς εννοιολογικούς άξονες, εναργή θεωρητική και ιστορική πλαισίωση και μεθοδολογικό πλουραλισμό. Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου στοχεύουν στην καλλιέργεια μιας αναστοχαστικής, κριτικής πολιτικής επιστήμης που θα είναι σε θέση να συλλάβει και να αναδείξει την πολύπλευρη σημασία του δημοκρατικού φαινομένου και να αξιολογήσει τη σημερινή του τροπή, το παρόν και το μέλλον του.
Το «Εργαστήριο Μελέτης της Δημοκρατίας – Ε.ΜΕ.ΔΗ. (Laboratory for the Study of Democracy – DemLab)» έχει ως αποστολή, μεταξύ άλλων:
• Την κάλυψη των πολυεπίπεδων διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, καθώς και άλλων Τμημάτων και Σχολών του ΑΠΘ, σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά πεδία του Εργαστηρίου.
• Την υποστήριξη μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
• Την πραγματοποίηση ερευνών (με τη χρήση ποιοτικής, ποσοτικής και κάθε άλλης πρόσφορης μεθόδου συναφούς με την εξέλιξη των γνωστικών αντικειμένων του).
• Την εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) ειδικευμένων επιστημόνων και νέων ερευνητών (υποψηφίων διδακτόρων, μεταδιδακτόρων, κ.λπ.) από την Ελλάδα και το εξωτερικό στα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει το Εργαστήριο.
• Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, καλοκαιρινών σχολείων (summer schools) και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αναγνωρισμένου κύρους, αλλά και νέων ερευνητών στο πλαίσιο της ανάπτυξης του επιστημονικού διαλόγου.