Διδάσκοντες:
Faculty Instructor:
ECTS:
Κωδικός Μαθήματος:
Code:
Κύκλος / Επίπεδο:
Cycle / Level:
Υποχρεωτικό / Επιλογής:
Compulsory / Optional:
Περίοδος Διδασκαλίας:
Teaching Period:
Περιεχόμενο Μαθήματος:
Course Content:
Η δημόσια πολιτική είναι η συλλογή αποφάσεων και μέσων που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις/ θεσμοί για να ανταποκριθούν στον ποικίλο και περίπλοκο συνδυασμό κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και πολιτιστικών προβλημάτων, ζητημάτων και περιστάσεων. H χάραξη πολιτικής συνδέεται με μια ορθολογική, αντικειμενική και ηγετική διαδικασία βημάτων και σταδίων. Ο στόχος αυτού του μαθήματος είναι να βελτιωθεί η ικανότητα λήψης αποφάσεων των φοιτητών, να αποκτήσουν δεξιότητες ηγεσίας και να παράσχουν στρατηγικές για περαιτέρω βελτίωση στο μέλλον. Εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα και οι ομάδες λαμβάνουν αποφάσεις, και διαμορφώνουν πολιτικές για την επίλυση προβλημάτων, ατομικά και συλλογικά. Οι φοιτητές θα κατανοήσουν διαφορετικά στυλ αποφάσεων, ηγεσίας και τις διαθέσεις πίσω από κάθε στυλ, θα μάθουν να λαμβάνουν αποφάσεις πιο σκόπιμα και συστηματικά και θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στην απόφαση τεχνικές ανάλυσης και διαδικασίες διαχείρισης ομάδας.
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Learning Outcomes:
Με την ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αναπτύξει δεξιότητες λήψης αποφάσεων, κατανόησης του τρόπου που άτομα και ομάδες λαμβάνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν συμπεριφορές και πολιτικές. Στόχος του μαθήματος είναι επίσης οι φοιτητές να κατανοήσουν τις τεχνικές ανάλυσης, να κατανοήσουν διαφορετικούς τρόπους λήψης αποφάσεων, ανάπτυξης διαδικασιών σε ομάδες, ενσωμάτωσης παραγόντων (π.χ. αξίες, προκαταλήψεις, εμπειρογνωμοσύνη, συνήθεια και ισχύς θέλησης) στη λήψη αποφάσεων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθουν να διαχειρίζονται θέματα διαμόρφωσης πολιτικής μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και της εφαρμογής της θεωρίας παιγνίων.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών:
Student Assessment Methods
Το μάθημα έχει ένα εργαστηριακό μέρος. Οι φοιτητές θα συμμετέχουν σε ποικιλία καταστάσεων διαμόρφωσης στρατηγικής λήψης αποφάσεων ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα μεταφοράς της θεωρητικής ανάλυσης στην πράξη. Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης θα ζητηθεί κατά την 7η εβδομάδα να ετοιμάσουν μια ανάλυση ενός θέματος. Η εργασία, έκτασης 5-10 σελίδων, αναφέρεται στην ανάλυση ενός επίκαιρου θέματος στο οποίο θα έχουν εφαρμογή τεχνικές της θεωρίας λήψης αποφάσεων και ανάπτυξης πολιτικής. Οι εργασίες θα παρουσιαστούν στην τάξη (10λεπτη παρουσίαση) (40%) Για την τελική εργασία θα ζητηθεί να περιγραφεί ένα θέμα ή μια κατάσταση στρατηγικής σημασίας για το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι σχετικές τεχνικές. Μπορεί να αναφέρεται στην κατάσταση ή το θέμα της πρώτης εργασίας ή σε ένα διαφορετικό ζήτημα. Η εργασία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική (60%). Ένα τρίτο του βαθμού της τελικής εργασίας θα προκύψει από την παρουσίαση (10λεπτη) κατά την διαδικασία εξετάσεων στην τάξη. Και τα υπόλοιπα δύο τρίτα του βαθμού θα προκύψουν από την γραπτή έκθεση (10-20 σελίδες) της ανάλυσης. Η εργασία πρέπει να είναι γραμμένη σε διπλό διάστημα χωρίς να υπολογίζονται πίνακες και διαγράμματα.
Βιβλιογραφία:
Bibliography:
Βιβλιογραφία μαθήματος
- Το σύστημα λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 30476), Συγγραφείς: Τσαρδανίδης Χαράλαμπος, Έκδοση: 1η έκδ./2006, ISBN: 978-960-02-1979-1, Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΑΕΒΕ
- Εισαγωγή στη Θεωρία Παιγνίων (κωδικός στον Εύδοξο 35241) Osborne Kλειδάριθμος ΕΠΕ, 2010 Θεσσαλονίκη
- Θεωρία παιγνίων (κωδικος στον ευδοξο 1063) Μηλολιδάκης Σοφία Α.Ε., 2009 Θεσσαλονίκη
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- Gibbons, R., Game Theory for Applied Economists, Princeton University Press, 1992.
- Dixit, A. and B. Nalebuff, The Art of Strategy, WW Norton, 2008 Dixit, A. and B. Nalebuff, Thinking Strategically, WW Norton, 1991.
- Νικολόπουλος, Ανδρέας. Η Στρατηγική των Διαπραγματεύσεων. ISBN13: 9789609443203