Διδάσκοντες:
Faculty Instructor:
ECTS:
Κωδικός Μαθήματος:
Code:
Κύκλος / Επίπεδο:
Cycle / Level:
Υποχρεωτικό / Επιλογής:
Compulsory / Optional:
Περίοδος Διδασκαλίας:
Teaching Period:
Περιεχόμενο Μαθήματος:
Course Content:
Το «πολιτικό» στη σκέψη του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα αναφέρεται στην ειδοποιό διαφορά ή τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της πολιτικής πράξης σε αντιδιαστολή τόσο προς άλλου τύπου πρακτικές και διαδικασίες -κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές κ.ο.κ.- όσο και προς την πολιτική ως καθημερινές λειτουργίες και διαδράσεις που κινούνται στα θεσμικά πλαίσια της καθεστηκυίας τάξης. Έτσι το «πολιτικό» στον στοχασμό του Carl Schmitt συνδέθηκε με την απόφαση του κυρίαρχου και με τη διάκριση φίλος-εχθρός, δηλαδή με έναν θεμελιώδη ανταγωνισμό που εγκαθιδρύει πολιτικές κοινότητες, ενώ στη σκέψη του Claude Lefort εντοπίζεται στη στιγμή της αρχικής δημιουργίας και θεσμοθέτησης ενός νέου κοινωνικού σχηματισμού. Κεντρικός σκοπός μας είναι η κριτική διερεύνηση και αξιολόγηση διαφορετικών ερμηνειών του «πολιτικού» από την εποχή του Carl Schmitt ως τις μέρες μας, στο έργο στοχαστών όπως o Claude Lefort, o Michel Foucault, o Ernesto Laclau, η Chantal Mouffe, o Giorgio Agamben και οι Michael Hardt και Toni Negri. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εννοιολόγηση της εξουσίας και της κυριαρχίας (βιοπολιτική, μεταδημοκρατία, ηγεμονία, εθελοδουλεία), στη συνάφεια πολιτικής και οντολογίας, δηλαδή στο πώς οι διαφορετικές συλλήψεις του «πολιτικού» συνυφαίνονται και αλληλεπιδρούν με διαφορετικές ερμηνείες της βασικής δομής της πραγματικότητας, καθώς και στις νέες μορφές πολιτικής συνάρθρωσης που αναδεικνύονται στην εποχή μας (κοινά, οριζοντιότητα, μετα-ηγεμονία).
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Learning Outcomes:
Καλή και κριτική κατανόηση βασικών εννοιών της σύγχρονης πολιτικής θεωρίας γύρω από τις διαφορετικές ερμηνείες και μορφές “του πολιτικού.” Ικανότητα μελέτης και επεξεργασίας της βιβλιογραφίας, και βιβλιογραφικής έρευνας. Ικανότητα ανάπτυξης κριτικού και πρωτότυπου στοχασμού σε συναφή θέματα. Ικανότητα σύνταξης μιας επιστημονικής ερευνητικής εργασίας με επιχειρηματολογία, η οποία θέτει τις βάσεις για επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών:
Student Assessment Methods
Βαθμός κατανόησης βασικών εννοιών της σύγχρονης πολιτικής θεωρίας γύρω από τις διαφορετικές ερμηνείες και μορφές “του πολιτικού” με βάση τη συμμετοχή στο μεταπτυχιακό σεμινάριο, την προφορική παρουσίαση και την εργασία του εξαμήνου. Βαθμός ικανότητας μελέτης και επεξεργασίας της βιβλιογραφίας, και βιβλιογραφικής έρευνας βάσει της εργασίας. Βαθμός ικανότητας ανάπτυξης κριτικού και πρωτότυπου στοχασμού σε συναφή θέματα βάσει της συμμετοχής, της παρουσίασης και της εργασίας εξαμήνου. Βαθμός ικανότητας σύνταξης μιας επιστημονικής ερευνητικής εργασίας με επιχειρηματολογία, η οποία θέτει τις βάσεις για επιστημονικές δημοσιεύσεις, με κριτήριο την εργασία εξαμήνου.
Βιβλιογραφία:
Bibliography:
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Αγκάμπεν Τζιώρτζιο (Agamben Giorgio) (2005) Homo sacer. Kυρίαρχη εξουσία και γυμνή ζωή, μτφρ. Π. Tσιαμούρας, Αθήνα: Scripta
Καστοριάδης Κορνήλιος (1985) Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας, μτφρ. Σ. Χαλικιάς κ.α., Αθήνα: Ράππας
Mπαντιού Αλέν (2009) Από το είναι στο συμβάν, μτφρ. Δ. Βεργέτης κ.α., Αθήνα: Πατάκης
Mποεσί Ετιέν ντε λα (2012) Πραγματεία περί εθελοδουλείας, μτφρ. Π. Καλαμαράς, Θεσσαλονίκη: Πανοπτικόν
Μουφ Σαντάλ (Mouffe Chantal) (2004) Το δημοκρατικό παράδοξο, μτφρ. Α. Κιουπκιολής, Αθήνα: Πόλις.
Moυφ Σαντάλ (2010) Επί του Πολιτικού, μτφρ. Α. Κιουπκιολής, Αθήνα: Εκκρεμές.
Μπούμπερ Μάρτιν (Buber Martin) (2000) Μονοπάτια στην Ουτοπία, μτφρ. Β. Τομανάς,
Ντέι Ρίτσαρντ Τζ. Φ. (Day Richard J.F.) (2008) Το τέλος της ηγεμονίας, μτφρ. Π. Καλαμαράς, Αθήνα: Ελευθεριακή Κουλτούρα.
Σμιτ Καρλ (Schmitt Carl) (1988) H έννοια του πολιτικού, μτφρ. A. Λαβράνου, Αθήνα: Kριτική
Σμιτ Καρλ (1994) Πολιτική Θεολογία. Tέσσερα κεφάλαια γύρω από τη διδασκαλία της κυριαρχίας, μτφρ. Π. Kονδύλης, Αθήνα: Εκδόσεις Λεβιάθαν
Σμιτ Καρλ (1990) H θεωρία του αντάρτη. Παρεμβολή στην έννοια του πολιτικού, μτφρ. Σ. Xασιώτη, Αθήνα: Πλέθρον
Φουκώ Μισέλ (1991) H μικροφυσική της εξουσίας, μτφρ. Λ. Tρουλινού, Αθήνα: Ύψιλον