Διδάσκοντες:
Faculty Instructor:
ECTS:
Κωδικός Μαθήματος:
Code:
Κύκλος / Επίπεδο:
Cycle / Level:
Υποχρεωτικό / Επιλογής:
Compulsory / Optional:
Περίοδος Διδασκαλίας:
Teaching Period:
Περιεχόμενο Μαθήματος:
Course Content:
Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει μια εισαγωγή στις διάφορες μορφές του πολιτικού φαινομένου. Αντικείμενο του μαθήματος είναι η κριτική παρουσίαση βασικών εννοιών και υποδειγμάτων της Πολιτικής Επιστήμης, ώστε οι φοιτητές/τριες να μυηθούν σε βασικές κατηγορίες της πολιτικής ανάλυσης, στην κατανόηση και εξήγηση πλευρών του πολιτικού φαινομένου εν γένει. Μετά από μια εισαγωγή στο κεντρικό ερώτημα «τι είναι πολιτική; επιλέγεται η εξέταση εννοιών όπως το «κράτος», το «πολιτικό σύστημα», «ιδεολογία/ες», το «έθνος», ο «εθνικισμός», η «αντιπροσωπευτική δημοκρατία». Αυτές αποτελούν βασικούς άξονες του μαθήματος. Στη συνέχεια δίνεται έμφαση στις βασικές σχολές σκέψεις στην Πολιτική Επιστήμη. Τέλος, στο πλαίσιο αυτού του εισαγωγικού μαθήματος επικεντρωνόμαστε στη μελέτη της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
Mε την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης. Βασικός στόχος είναι αυτός της ανάπτυξης ικανοτήτων κριτικής ανάλυσης βασικών εννοιών της Πολιτικής.
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Learning Outcomes:
Mε την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης. Θα έχουν αποκτήσει μια βασική κατεύθυνση στους ποικίλους τρόπους μελέτης των πολιτικών φαινομένων, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα να συστηματοποίησουν αυτές τις εισαγωγικές έννοιες στο επόμενο εξάμηνο. Βασικός στόχος είναι αυτός της ανάπτυξης ικανοτήτων κριτικής ανάλυσης βασικών εννοιών της Πολιτικής.
Βιβλιογραφία:
Bibliography:
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Hague Rod, Harrop Martin, McCormick John (2020) ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 3η έκδοση, Κριτική
2.Garner, R. / Ferdinand, P. , Lawson, S. (2021) Εισαγωγή στην Πολιτική, έκδοση: 4η βρετανικη-1η Κυπριακή, Λευκωσία: ODYSSEUS PUBLISHING LTD
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Heywood, Andrew (2014) Εισαγωγή στην Πολιτική, 4η Έκδοση, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο
Roskin, Michael/Cord, Robert/Medeiros, James/ Jones, Walter (2008) Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη, 10η Έκδοση, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη.
Lowndes, D. Marsh, G. Stoker, επιστ. επιμ. Ανδρέας Γκόφας, Γιώργος Ευαγγελόπουλος (2020) Θεωρία και μέθοδοι της πολιτικής επιστήμης, Εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα