Οι απόφοιτες και οι απόφοιτοι του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών διεξόδων. Μπορούν να εργαστούν ως πολιτικοί επιστήμονες, υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, σύμβουλοι επικοινωνίας και στρατηγικής, στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, καθώς και ως εμπειρογνώμονες ή σύμβουλοι σε θέματα πολιτικής, διοίκησης και ανάλυσης κοινής γνώμης.
Απόφοιτοί μας επίσης αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμους, περιφέρειες), διεθνείς οργανισμούς (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΟΣΑ κ.ά.), καθώς και στο διπλωματικό σώμα, μέσω επιτυχίας σε σχετικό διαγωνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, εργάζονται σε πρεσβείες και προξενεία, πολιτικά κόμματα, εταιρείες δημοσκοπήσεων, ερευνητικά κέντρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και στον τομέα της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας (ενέργεια, τουρισμός, επιχειρηματικότητα κ.ά.). Επιπλέον, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως εκπαιδευτικοί συναφών γνωστικών αντικειμένων.
Η πρακτική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και προσφέρεται ως μάθημα επιλογής τόσο στο χειμερινό όσο και στο εαρινό εξάμηνο. Οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για τρίμηνη περίοδο σε επαγγελματικά περιβάλλοντα συναφή με το αντικείμενο σπουδών τους, εντός και εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος Erasmus+ Placement, αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε φορείς του εξωτερικού με χρηματοδότηση από το παραπάνω πρόγραμμα. Στο σύνολο των 200 (κατά μέσο όρο εισακτέων) που δέχεται το τμήμα κάθε χρόνο, σχεδόν 40-45% κάθε χρόνο απασχολούνται στα δύο παραπάνω μαθήματα-προγράμματα. Το 50% των φοιτητών/τριών που παρακολουθούν το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης απασχολούνται άμεσα σε σχετικούς επαγγελματικούς χώρους.
Το Τμήμα συνεργάζεται με την Πανελλήνια Ένωση Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων (ΠΕΝΠΕ), η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Από το 2006, στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης, συλλέγονται συστηματικά απόψεις από δημόσιους (ΟΤΑ) και ιδιωτικούς φορείς (επιμελητήρια, εταιρείες ερευνών και συμβούλων) για το γνωστικό και επαγγελματικό υπόβαθρο των φοιτητών μας, προσφέροντας πολύτιμη ανατροφοδότηση για την πορεία και τη βελτίωση του προγράμματος.
Τέλος, το Τμήμα διατηρεί σταθερή επικοινωνία με θεσμικούς φορείς όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), ενισχύοντας τη διασύνδεση των φοιτητών/τριών με την αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση.