Το Κοινό Αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκές Σπουδές» (ESIS) είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) και του Πανεπιστημίου του Τορίνο (Ιταλία), που είναι δύο από τα πιο γνωστά ακαδημαϊκά ιδρύματα στον τομέα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στις αντίστοιχες χώρες τους.
Το Πρόγραμμα επιδιώκει να προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του μια ολοκληρωμένη γνώση της Ευρώπης ως πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χώρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μοντέλου περιφερειακής ολοκλήρωσης και παγκόσμιου δρώντος. Απευθύνεται σε φοιτητές/τριες με υψηλές επιδιώξεις που επιθυμούν να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ή σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (Υπουργεία Εξωτερικών, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ομάδες συμφερόντων κ.λπ.) που αλληλεπιδρούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρέχει επίσης μια πρώτης τάξεως ευκαιρία εκπαίδευσης σε φοιτητές και φοιτήτριες από χώρες εκτός ΕΕ που ενδιαφέρονται να μελετήσουν την ευρωπαϊκή ιστορία, την κοινωνία, το δίκαιο, τους θεσμούς και τις πολιτικές της.
Το Πρόγραμμα παρέχει μαθήματα που προσφέρουν μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του θεσμικού και νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχέσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο, των πολιτικών που υιοθετεί και εφαρμόζει, του αντίκτυπου αυτών των πολιτικών στα κράτη μέλη και των δυναμικών σχέσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών σε ένα πλαίσιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Επιπλέον, το Πρόγραμμα προσφέρει μια πραγματικά ευρωπαϊκή εμπειρία σε δύο ιστορικές πόλεις με ισχυρή ακαδημαϊκή παράδοση και αποστολή, ένα διεγερτικό διεθνές και πολυπολιτισμικό περιβάλλον που εκθέτει τους συμμετέχοντες σε διαφορετικές εθνικές και ακαδημαϊκές οπτικές ως προς την ΕΕ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια καθώς και στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη γίνεται αντιληπτή από την περιφέρειά της και στις εξωτερικές αντιλήψεις της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ως βασική συνιστώσα την ενότητα «Region Europe», το διεθνές πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Τορίνο για την Ευρώπη και τον ρόλο του στον κόσμο (www.regioneurope.eu ). Με τη συμμετοχή καθηγητών, διδασκόντων, εμπειρογνωμόνων και φοιτητών από όλο τον κόσμο, η Region Europe συμβάλλει στην έκθεση των φοιτητών και φοιτητριών σε διαφορετικές προοπτικές και φωνές από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, ενδιαφερόμενους φορείς και θεσμικά όργανα της ΕΕ. Μέσω μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς στο Τορίνο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Προγράμματος μπορούν να εισαχθούν στην πραγματική λειτουργία της διακυβέρνησης της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.
Χαρακτηριστικά του Προγράμματος
Απονεμόμενοι τίτλοι
Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος (120 ECTS), σε κάθε φοιτητή/τρια απονέμονται δύο μεταπτυχιακοί τίτλοι, από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο (Laurea magistrale in Scienze internazionali LM-52) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Master‘s Degree in International Studies: Specialization in European Studies).
Διάρκεια
Δύο ακαδημαϊκά έτη. Τον πρώτο έτος τα μαθήματα παρέχονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ τον δεύτερο χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Με άλλα λόγια, η κάθε τάξη που αποτελείται από έως 40 φοιτητές και φοιτήτριες παρακολουθεί μαθήματα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και το Τορίνο μαζί.
Τελική διπλωματική εργασία
Για την απονομή των δύο πτυχίων, οι φοιτητές υποχρεούνται να εκπονήσουν μία τελική διπλωματική εργασία υπό την επίβλεψη μέλους του ακαδημαϊκού προσωπικού ενός εκ των δύο συμμετεχόντων πανεπιστημίων.
Παρεχόμενα μαθήματα
Πρώτο έτος: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Υποχρεωτικά μαθήματα (10 ECTS το καθένα)
- Constitutional Law of the EU
- History and Institutions of European Integration
- Euroscepticism: Parties, Policies, and People
- EU Area of Freedom, Security, and Justice
- EU Governance and Policies
Μαθήματα επιλογής (επιλέγονται 2 από τα 4, 5 ECTS το καθένα)
- Politics and Government in Southern Europe
- A Comparative Analysis
- Fundamental Rights in Europe
- Political Systems in the Balkans
- EU-Africa Relations
Σύνολο ECTS πρώτου έτους: 60
Δεύτερο έτος: Πανεπιστήμιο του Τορίνο
Υποχρεωτικά μαθήματα
- Region Europe Lab (6 ECTS)
- The Economics of European Integration (9 ECTS)
- Global Political Economy: Regions and Networks (9 ECTS)
- Comparative European Societies (9 ECTS)
- Ξένη γλώσσα (επιλογή μίας από τις τρεις, 9 ECTS):
- Arabic Language (basic or advanced)
- Chinese for Economics and International Relations (basic, intermediate or advanced)
- Stratégies Discursives en Français Contemporain
- Διπλωματική εργασία (9 ECTS)
Σύνολο ECTS δεύτερου έτους: 60
Διαδικασία επιλογής
Κάθε ακαδημαϊκό έτος, μέχρι 20 φοιτητές και φοιτήτριες επιλέγονται και εισάγονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέχρι 20 από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις ιστοσελίδες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. (https://www.polsci.auth.gr) και του Τμήματος Πολιτισμού, Πολιτικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο (https://www.unito.it/ugov/degree/35778 )
Δίδακτρα
Τα δίδακτρα για τους φοιτητές/τριες που εγγράφονται στο Πρόγραμμα μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 1500 ευρώ ανά εξάμηνο και οφείλονται για καθένα από τα δύο εξάμηνα σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητές που εγγράφονται στο Πρόγραμμα μέσω του Πανεπιστημίου του Τορίνο θα πληρώσουν τα προβλεπόμενα φοιτητικά τέλη του UniTo.
Χρηματοδοτική υποστήριξη της κινητικότητας
Κάθε πανεπιστήμιο παρέχει οικονομική στήριξη στην κινητικότητα των φοιτητών και φοιτητριών μεταξύ των δύο πόλεων που παρέχουν τα μαθήματα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις ιστοσελίδες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. (https://www.polsci.auth.gr) και του Τμήματος Πολιτισμού, Πολιτικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο (https://www.unito.it/ugov/degree/35778 ).
Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών και επικοινωνία
Prof. Giovanni Finizio (University of Torino, Scientific and Academic Coordinator),
Prof. Ioannis Papageorgiou (Aristotle University of Thessaloniki, Scientific and Academic Coordinator),
Prof. George Andreou (Aristotle University of Thessaloniki),
Prof. Anna Caffarena (University of Torino).
Administrative contacts
University of Torino: international.cle@unito.it
Aristotle University of Thessaloniki: info@polsci.auth.gr