Διδάσκων με σύμβαση
O Θωμάς Σιώμος παράλληλα με την πολυετή ενασχόληση του με τη Δημοσιογραφία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του ΕΑΠ και συνέχισε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με κατεύθυνση την «Πολιτική Ανάλυση». Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο τμήμα με θέμα «Χρεωκοπία και Ματαίωση: Μηντιακές αφηγήσεις της Ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης».
Το διάστημα 2014-2015, εργάστηκε ως διδακτορικός ερευνητής στο πλαίσιο του προγράμματος «POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και Δημοκρατία». Σε αυτό το πλαίσιο σχεδίασε και συντόνισε τη διαδικτυακή εκδοχή εργαλείων λεξικομετρικής ανάλυσης που προσφέρονται στα μέλη της ερευνητικής κοινότητας στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου (http://www.populismus.gr/observatory/) αλλά και της πανευρωπαϊκής διεπιστημονικής δομής γλωσσικών πόρων Clarin:el (www.clarin.gr). Από τον Οκτώβριο του 2017 ως το καλοκαίρι του 2018 υπήρξε συντονιστής της ομάδας προγραμματισμού και ανάπτυξης του ερευνητικού προγράμματος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του ΑΠΘ που χρηματοδοτήθηκε από την Google Digital News Initiative.
Συμμετέχει ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο έργ DataPopEU «Καινοτόμες μέθοδοι και δεδομένα υψηλής ποιότητας για την έρευνα του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού». Εργάστηκε στο πρόγραμμα “Απολλωνίς: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία¨.
Υπήρξε υπεύθυνος για τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του συνεργατικού διαδικτυακού τόπου του Πανευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανάλυση Λόγου και μέλος της ομάδας εξελληνισμού των Voyant Tools.
Είναι διαχειριστής του δικτυακού τόπου του Δικτύου Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (www.discourse-analysis.gr) και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ανάλυση πολιτικού λόγου, στην μελέτη του λαϊκισμού του Εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού. Ασχολείται με την εκτεταμένη μεσοποίηση, τον λόγο των μέσων και την πολιτική επικοινωνία. Ενδιαφέρεται για τα νέα συλλογικά υποκειμένα/κινήματα που αναπτύσονται με άξονα τις νεες τεχνολογίες και τα νοήματα του «Μετά»: Μεταμοντερνισμός, Μετανθρωπισμός, Μεταπολιτική, Μεταδημοκρατία, Μεταλήθεια κ.α.
Email:
Διδασκόμενα μαθήματα:
Courses: