Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)
Ο Βασίλης Γ. Μανουσάκης σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Institut D’ Etudes Politiques de Paris (με υποτροφία Erasmus). Μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα με ειδίκευση Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές) και στο King’s College London (MA in War Studies), ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2014) με αντικείμενο την ελληνική οικονομία την περίοδο της Κατοχής. Στην ιστορική του μελέτη με αντικείμενο την κατοχική οικονομία, η οποία βασίστηκε στη διδακτορική του διατριβή, απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο ιστορίας του Ιδρύματος Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου το 2015. Την περίοδο 2017-2020 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ερευνητικό αντικείμενο το εμπόριο και τη μαύρη αγορά στην κατοχική Ελλάδα. Δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2014 ως και τη μετάταξή του στο ΑΠΘ το 2021.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται κυρίως στην οικονομική ιστορία του 20ου αιώνα (με έμφαση στην περίοδο της Κατοχής), στη μελέτη του φαινομένου του πολέμου και της σχέσης του με την πολιτική, την οικονομία και την τεχνολογία, καθώς και σε όψεις της ιστορίας και δράσης των μυστικών υπηρεσιών .
Επιλογή δημοσιεύσεων:
- Στο Νότιο Προπύργιο του Ράιχ. Ο απολογιστικός φάκελος του γερμανικού οικονομικού επιτελείου για την Ελλάδα της Κατοχής (Επιμέλεια – ιστορική εισαγωγή – σχόλια) Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2019 (Β΄ έκδοση 2020)
- «Ο E. P. Thompson, το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας και η παρακολούθηση από το MI5», στο: τα Ιστορικά, Περιοδική Έκδοση Ιστορικών Σπουδών, τεύχος 66 (2017), σελ. 187-200.
- “The Economic Elites of occupied Europe and the end of Nazi ‘New Order’: the examples of Greece and Belgium”, στο: Αγορές και Πολιτική: Ιδιωτικά Συμφέροντα και Δημόσια Εξουσία (18ος-20ος αιώνας), Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, σελ. 309-322, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος, 2016.
- «Με σκοπό το χάος: η οργάνωση του γερμανικού δικτύου Stay-behind στην Ελλάδα, 1943-45», στο: Από την απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: Μια τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, Πρακτικά συνεδρίου 19-23 Νοεμβρίου 2014, Πάντειο Πανεπιστήμιο (επιμ. Προκόπης Παπαστράτης, Μιχάλης Λιμπεράτος, Λη Σαράφη), σελ. 283-295, Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, Αθήνα, 2016.
- «‘Το κατακλύσαν την Ελλάδα χρήμα’, στο: οικονομικές δυσχέρειες και ευκαιρίες πλουτισμού στην Ελλάδα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», στο: Αρχειοτάξιο, Περιοδική Έκδοση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τεύχος 17 (2015), σελ. 42-52.
- «Παράγοντας για τις αρχές κατοχής: γερμανικές παραγγελίες και ελληνική βιομηχανία, 1941-44», στο: Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, Πρακτικά Συνεδρίου, 17-20 Απριλίου 2013, Πάντειο Πανεπιστήμιο, (επιμ. Προκόπης Παπαστράτης, Μιχάλης Λιμπεράτος), σελ. 309-319, Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2014.
Email:
Τηλέφωνο:
Telephone:
Σύνδεσμος ΜΟΔΙΠ:
QA Link:
Διδασκόμενα μαθήματα:
Courses: