Διδάσκων με σύμβαση
Ο Ανδρέας Μπουρούτης είναι Πολιτικός Επιστήμονας – Ιστορικός. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ιστοριογραφία – ΠΜΣ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας) και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Michigan State University των ΗΠΑ (War and Revolution – College of Social Science). Είναι υπότροφος του Serling Institute for Jewish Studies and Modern Israel και μέλος του Κέντρου Ευρωπαϊκών – Ευρασιατικών Σπουδών – CERES.
Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, διαθέτει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Πολιτική Ανάλυση (τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης [Τα ευρωπαϊκά σχολεία στη Θεσσαλονίκη (1888-1943). Πολιτιστική και κοινωνική τομή σε πόλη της ύστερης αυτοκρατορίας].
Έχει διδάξει από το 2016-17 στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σειρά διαφόρων μαθημάτων (Σύγχρονη Διπλωματία και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, Πολιτικές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόσφυγες και Μετανάστες, Διεθνείς Οργανισμοί και Ολοκαύτωμα και Ιστορική Μνήμη,).
Υπήρξε υπότροφος της Γερμανίας (2013), της Ιταλίας (2016, 2019) και της Ελλάδας (2019), όπως και διεθνών ερευνητικών ιδρυμάτων (Ίδρυμα Λάτση 2014, Yad Vashem Holocaust Research Institute 2018, Centre for Advanced Study Sofia 2019). To 2020-21 ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος του μεταδιδακτορικού ερευνητικού προγράμματος «Μεταπολεμικός μετασχηματισμός της Θεσσαλονίκης και η τύχη των εβραϊκών περιουσιών».
Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες. Η δεύτερη μονογραφία του Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Η ιταλική στάση και οι εβραίοι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2020, ήταν στη βραχεία λίστα για τα κρατικά βραβεία βιβλίου, ενώ η τρίτη του μονογραφία Οι Εβραϊκές Περιουσίες. Κράτος και δωσιλογισμός στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2023, βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή της.
Τον Ιούνιο του 2025 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια ο πρώτος τόμος της μελέτης του για τη Μέση Ανατολή με τίτλο: Η Αραβοϊσραηλινή σύγκρουση. Η εποχή των Πολέμων 1917-1973.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά (Cogent Arts and Humanities, Yad Vashem Studies, Byzantine and Modern Greek Studies, Balkanistica, Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ) και σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας και πολιτικής, συγκρούσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεταναστευτικών ρευμάτων (Ευρώπη – Μέση Ανατολή), όπως και στις εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Email:
Διδασκόμενα μαθήματα:
Courses: