Καθηγητής
O Γιάννης Παπαγεωργίου είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Διεθνείς Σχέσεις: Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική». Σπούδασε νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε Συγκριτικές Πολιτικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παρίσι – Ι και σε Αναπτυξιακή Συνεργασία στο Πανεπιστήμιο U.L.B. των Βρυξελλών. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο U.L.B. των Βρυξελλών στον τομέα της περιφερειακής ενοποίησης. Από το 2004, διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, μεταξύ άλλων, ‘Ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης’, ‘Συγκριτική πολιτική’, ‘Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ρωσίας’’ ‘Λατινική Αμερική – πολιτική κοινωνία και διεθνείς σχέσεις’ και ‘Σύγχρονα θέματα διεθνούς πολιτικής’.
Ασχολείται ερευνητικά με θέματα πολιτικών συστημάτων και συγκριτικής πολιτικής, ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης, μεταναστευτικών πολιτικών και διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου. Είναι δικηγόρος, ενώ διετέλεσε Διευθυντής στην ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και, το 2012, υπήρξε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το άσυλο στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου. Μεταξύ του 2016-18 εργάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Policy Department for Citizens’ Rights and Constitutional Affairs) και ασχολήθηκε με τις θεσμικές διαστάσεις του Μπρέξιτ και θέματα της Επιτροπής Δημοσίων Ελευθεριών του Ε.Κ.).
Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν μονογραφίες, μεταξύ των οποίων το Πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ – συνταγματικοί θεσμοί και πολιτική πραγματικότητα (2022) Democracy through Regional Integration – How Regional Integration Enhances National Democracy (2015), Η διοικητική κράτηση αλλοδαπών – Διεθνής νομοθεσία και εθνική πρακτική (2015), Social Rights at European, Regional and International Level – Challenges for the 21st Century (2010), Regional Integration and Courts of Justice (2005), αρθρογραφία για θέματα περιφερειακής ενοποίησης και διεθνούς προστασίας, καθώς και ζητήματα διεθνούς δημοκρατίας. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright για έρευνα στις ΗΠΑ (2007 και 2021) και του Folke Bernadotte Academy για έρευνα στην Λατινική Αμερική και Αφρική. Από το 2019 είναι κάτοχος της Έδρας Jean Monnet με τίτλο «τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης: Δημοκρατία, θεσμοί και πολιτικές». Από το 2022 είναι πρόεδρος στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Γραφείο:
Office:
Email:
Τηλέφωνο:
Telephone:
Ώρες Συνεργασίας:
Cooperation Hours:
Σύνδεσμος ΜΟΔΙΠ:
QA Link:
Διδασκόμενα μαθήματα:
Courses:
Εμβάθυνση στη Συγκριτική Πολιτική: Τα Πολιτικά Συστήματα της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας
Εμβάθυνση στη Συγκριτική Πολιτική:Τα Πολιτικά Συστήματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας
Ευρωπαϊκή Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις
Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης
Λατινική Αμερική. Πολιτική, Κοινωνία και Διεθνείς Σχέσεις
Πτυχιακή εργασία
Συγκριτική Πολιτική
Συγκριτική Πολιτική και Πολιτικά Συστήματα
Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής