ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Σεμινάριο: Λαϊκισμός και «Κίτρινα Γιλέκα»: Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση.
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, Ώρα: 18:00
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αίθουσα 3Δ, 3ος όροφος, Εγνατίας 46
Περίληψη
Στη Γαλλία δυο πολιτικά συναισθήματα βρίσκονται στην καρδιά μιας προ-λαϊκιστικής κινητοποίησης. Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» ισχυρίζεται ότι εκφράζει τον θυμό (colère) και την αγανάκτηση (indignation) εναντίον του πολιτικού κατεστημένου. Η αναφορά στα δυο αυτά πάθη μπορεί να εντοπιστεί στα μανιφέστο του κινήματος, σε δημόσιες δηλώσεις βασικών πρωταγωνιστών ενώ εκφράζονται επίσης από τους ίδιους τους διαδηλωτές μέσα από αφίσες, μηνύματα πάνω στα γιλέκα τους, στις τοπικές συνελεύσεις αλλά και κατά την διάρκεια ψυχοκοινωνικών συνεντεύξεων.
Η παρούσα έρευνα αναλύει αυτούς τους λόγους, τις διάφορες δυναμικές κυκλοφορίας τους στη δημόσια σφαίρα αλλά και τους τυπικούς και άτυπους μηχανισμούς δόμησης ταυτοτήτων που χρησιμοποιούνται στην διαμάχη για να δοθεί νόημα στο κενό σημαίνον «κίτρινα γιλέκα». Η εισήγηση θα πραγματευτεί το βασικό ερώτημα της πολύπλοκης σχέσης του θυμού με το σημαντικό συναίσθημα του άγχους (anguish). Αν για τον Λακάν, το άγχος είναι «το μόνο συναίσθημα που δεν ξεγελά», αυτό συμβαίνει γιατί είναι το μόνο συναίσθημα που μας θέτει αντιμέτωπους με την ριζική ενδεχομενικότητα. Ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερο αγχώδης, οδυνηρός μπορεί να είναι ο θυμός, τόσο περισσότερο το κίνημα που κινητοποιεί αυτά τα πάθη θα είναι συμβατό με ένα ριζοσπαστικό δημοκρατικό ήθος που θα αποδέχεται την ριζική ενδεχομενικότητα, θα δημιουργεί ανοικτές ταυτότητες και θα προσφέρει χειραφετικές προοπτικές.
Βιογραφικό
Ο Thomás Zicman de Barros είναι υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Θεωρίας στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το πανεπιστήμιο του Σάο Παόλο και μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτική Θεωρία από το πανεπιστήμιο Sciences Po. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζει στην διεπιστημονική συνάρθρωση μεταξύ πολιτικής θεωρίας και ψυχανάλυσης, μελετώντας κινήματα διαμαρτυρίας όπως τα «Κίτρινα Γιλέκα» και τον ρόλο των συναισθημάτων στην συγκρότηση συλλογικών ταυτοτήτων.
Κατηγορία :